fbpx

Denon AVR-X1700H Review

ΤΕST ENIΣΧΥΤΗΣ AV

Ένας ενισχυτής AV που μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί ως στερεοφωνικός, με την προοπτική να εκμεταλλευτείτε προοδευτικά και τα υπόλοιπα κανάλια του ή μήπως τώρα;

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

Ο AVR-X1700H είναι ότι καινούριο και ότι πιο φρέσκο σε ενισχυτή AV κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά. Η Denon αφού ξεπέρασε τις δυστοκίες των ενισχυτών AV του περσυνής χρονιάς όπως ήταν η ασυμβατότητα των HDMΙ της με τις νέες παιχνιδοκονσόλες και η έλλειψη των μετατροπέων τσιπ DAC της AKM, ετοίμασε τον X1700H αποφεύγοντας λάθη και παρατυπίες.

https://www.youtube.com/embed/aFziTI_uUks?wmode=transparent&rel=0&feature=oembed Είναι ο πρώτος της επόμενης σειράς ενισχυτών AV 2022 της Ιαπωνικής εταιρείας και επομένως πρέπει να είναι άψογος. Για να φθάσει εδώ η Denon απασχόλησε για μήνες τους μηχανικούς της, γιατί έπρεπε να τον φτιάξουν σχεδόν από την αρχή και όχι απλά να βελτιώσουν τον προηγούμενο X1600H.

Κάτω από το καπό υπάρχουν επτά διακριτά κανάλια ενίσχυσης βασισμένα σε τρανζίστορ -14 τον αριθμό της Sanken- που λειτουργούν σε Τάξη ΑΒ που είναι τοποθετημένα σε μια ικανού πάχους πλάκα αλουμινίου για ψύξη. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο διαφορετικός είναι ο νέος ενισχυτής από το προηγούμενο μοντέλο.

Επίσης, αντί για AKM χρησιμοποιούνται πια τέσσερα δικάναλα τσιπ DAC της Burr-Brown, συγκεκριμένα το PCM5102A που είναι επιπέδου 32bit/384KHz και έχει «επιλεγεί μετά από ακροάσεις». Το όλο ηχητικό πακέτο ολοκληρώνεται με καθαρή και σταθερή παροχή ρεύματος, από έναν δηλαδή μεγάλο μετασχηματιστή με πυρήνα EI χαμηλής διαρροής και χαμηλών κραδασμών που «βλέπει» δύο πυκνωτές χωρητικότητας 10.000μF για επάρκεια ρεύματος καθώς και σύντομες διαδρομές τροφοδοσίας στις πλακέτες.

Γι’ αυτό το λόγο ο X1700H έχει μεγαλύτερη έξοδο ισχύος ακόμη και αν οδηγηθούν τα 5 (από τα 7) του κανάλια ταυτόχρονα σε σχέση με τον προκάτοχο του. Σύμφωνα με την Denon στον X1700H έγιναν 70 αλλαγές ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και 30 επιλογές άλλων υλικών όπως είναι οι βίδες, τα καλώδια, η επιλογή της τάσης αντοχής των ηλεκτρολυτικών πυκνωτών και άλλα που δεν γνωρίζουμε.

Πράγματι ελέγχοντας τον ενισχυτή εσωτερικά διαπιστώσαμε ότι δεν μοιάζει με τους προηγούμενους Denon, πιο πολύ «δείχνει» ως στερεοφωνικός με πολλά διακριτικά στοιχεία και ελάχιστη καλωδίωση. Ακόμη και το phono stage, αν και είναι μόνο MM, βρίσκεται στην δική του ανεξάρτητη πλακέτα.

Επιπλέον, το διακοπτικό τροφοδοτικό – γιατί υπάρχει και τέτοιο – για κυκλώματα DAC, DSP και HDMI, έχει επανασχεδιαστεί. Το τροφοδοτικό αυτό έχει πια αυξημένη συχνότητα διαμεταγωγής και ειδική θωράκιση ώστε να μην επηρεάζει τα γειτονικά κυκλώματα. Στο τμήμα των επεξεργαστών η συσκευή έχει υιοθετήσει την λύση των ανεξάρτητων ολοκληρωμένων, αντί ενός που τα κάνει όλα.

Έτσι, έχουμε επεξεργαστή για τον έλεγχο της στάθμης, της επιλογής εισόδου και το τμήμα upscaling της εικόνας. Αυτό έγινε με στόχο τον καλύτερο ήχο. Για την αποκωδικοποίηση του σήματος χρησιμοποιείται ένας 4-πύρηνος DSP επεξεργαστής αρχιτεκτονικής 32 bit υψηλής ισχύος ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται άνετα τα απαιτητικά Dolby Atmos και DTS:X συστήματα.

O Χ1700Η υποστηρίζει στερεοφωνικό (2.0 ή 2.1) και συστήματα ηχείων 5.1, 7.1 και διατάξεις 5.1.2 καναλιών. Δηλαδή, μπορούμε να έχουμε δύο ηχεία οροφής (ύψους) ή να χρησιμοποιήσουμε τα γνωστά Dolby Atmos add-on ηχεία επάνω στα εμπρόσθια δεξί και αριστερό ώστε να αποφύγουμε την εγκατάσταση στην οροφή.

Επιπλέον, αν δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε τόσα πολλά ηχεία, ο ενισχυτής παρέχει τις επιλογές Dolby Atmos Height Virtualizer και DTS Virtual:X που δημιουργούν ψευδό surround εικονικό ήχο Atmos με την χρήση πολύ λιγότερων ηχείων. Για την εικόνα υπάρχουν έξι είσοδοι HDMI, τρεις από τις οποίες υποστηρίζουν έως 8Κ/60Hz ή 4Κ/120Ηz σήμα (είναι δηλαδή HDMI 2.1) για να υποδεχθούν παιχνιδοκονσόλες νέας γενιάς ή άλλες πηγές τέτοιου επιπέδου και μάλιστα με ήχο surround.

Όχι δεν υπάρχει HDMI στην πρόσοψη όπως στο Χ1600Η. Εννοείται ότι παρέχει διέλευση HDR10+, HDR10, Dolby Vision και HLG, ενώ για το gaming αφήνει να «περνούν» και τα ALLM, VRR και άλλα. Όλες οι HDMI έχουν την «ασφάλεια»  DCP 2.3, ενώ η μια θύρα εξόδου είναι προφανώς ΗDMI 2.1 με eARC.

Δικτυακά ο Χ1700Η είναι εξοπλισμένος με τη πλατφόρμα ήχου HEOS, έτσι είναι δυνατή η αναπαραγωγή αρχείων υψηλής ανάλυσης όλων των υπηρεσιών ροής, των διαδικτυακών ραδιοφώνων, NAS κ.λπ. Επιπλέον παίζει αρχεία μουσικής μέσω δικτύου ή από USB στικάκι έως 192ΚΗz/24bit και DSD έως 5,6 MHz.

Όμως δεν σταματά εδώ, υποστηρίζει ακόμη και AirPlay 2 όπως και Bluetooth. Το Bluetooth όχι μόνο μπορεί να λαμβάνει αλλά και να μεταδίδει ασύρματα τον ήχο του ενισχυτή AV σε ακουστικά Bluetooth. Διαθέτει και ραδιοφωνικό δέκτη FM/AM, ενώ το μοντέλο X1700H DAB «πιάνει» και ψηφιακό ραδιόφωνο.

Τι άλλο υπάρχει; Μια δυνατότητα που ονομάζεται «Dual Speaker Presets» όπου μπορούμε να έχουμε δύο διαφορετικά συστήματα ηχείων με αποθηκευμένες διαφορετικές ρυθμίσεις, κάτι που είναι κατάλληλο για το demo των καταστημάτων και το γνωστό σύστημα αυτόματης «ευθυγράμμισης» των ηχείων μας με το χώρο, το Audyssey MultEQ XT που «μετράει» σεταπ ηχείων από 2.1 έως 5.1.2 καναλιών.

ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΧΟΙ Αρχικά να αναφέρουμε ότι ο ενισχυτής δεν έχει κανένα πρόβλημα, όπως οι προηγούμενοι Denon, με τις νέες παιχνιδοκονσόλες. Δοκιμάστηκε με Xbox Series S και «πέρασε» με άνεση τα 4K/120Hz στην τηλεόραση μας.

Αυτό και μόνο αποτελεί ένα άλμα για τον X1700H, που συνεργάστηκε ακόμη και με την 75άρα 8Κ QNED τηλεόραση της LG. Αν έχετε πηγή εικόνας με ήχο eARC καλά είναι να την συνδέσετε στον ενισχυτή και από εκεί να πάτε στην τηλεόραση, η αντίθετη περίπτωση δεν λειτουργεί παρά μόνο για ήχο stereo ή Dolby Surround.

Με άλλα λόγια αν θέλετε Dolby Atmos θα πρέπει να «ρίξετε» όλο τον εξοπλισμό σας στον Denon και μετά με ένα καλώδιο HDMI 2.1 στην τηλεόρασή σας για την εικόνα. Νέες τεχνολογίες, νέες συνήθειες. Οι ηχητικές δοκιμές άρχισαν από τις αναλογικές εισόδους του σε stereo παίζοντας μουσική από το μεγάλο UHD Blu-ray player της Pioneer.

Ο ήχος που αποδόθηκε ήταν σαν να και είχαμε απέναντι μας έναν κανονικό ολοκληρωμένο ενισχυτή Denon και όχι κάποιο πολυκάναλο. Η παρουσία του ήχου ήταν μεγάλη και καθαρή, ακόμη και σε υψηλές εντάσεις, όταν οι πολυκάναλοι ενισχυτές AV μας έχουν συνηθίσει σ ’έναν επεξεργασμένο, κλειστό και υπερελεγχόμενο στερεοφωνικό ήχο.

Οι μεσαίες και οι χαμηλές του X1700H σε στέρεο είχαν εύρος, ταχύτητα, λεπτομέρειες και ορμή, σχηματίζοντας μια μεγάλη στερεοφωνική εικόνα με ακρίβεια και την όμορφη αίσθηση του αέρα. Αυτό από μόνο του δείχνει την φρεσκάδα του νέου ενισχυτή AV της Denon που «μυρίζει» από μακριά hi-fi. Δεν έχει χαλαρό μπάσο, αλλά με σώμα και «χτύπημα».

Τίποτε δεν γλυκαίνει εδώ, αντίθετα στα πρίμα υπάρχει ευκρίνεια και ομοιομορφία που κάνει την μουσική μας να ακούγεται σωστά. Ακούγεται σαν ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής της κατηγορίας, μόνο που αυτός έρχεται με πολλά AV δώρα.

Αν αναλογιστούμε ότι είναι ο μικρός Denon, τότε τι έχουμε να περιμένουμε από τον X2800H ή τους μεγαλύτερους που θα εμφανιστούν την άνοιξη του 2022. Σε ακροάσεις πολλών καναλιών με Dolby Atmos μουσική από το Tidal ο ήχος αποκτά άλλη διάσταση και ρεαλισμό, γεμίζοντας το χώρο με αυξημένες διαστάσεις.

Εύκολα σε παρασύρει και μέσα σ’ ένα χωρικό ακρόαμα που έχει περιοχές, αιχμές και θέσεις. Ο διαχωρισμός του ήχου είναι πολύ καλός και ο εντοπισμός των οργάνων της ορχήστρας σαφής και σταθερός.

Σε θεάσεις ταινιών οι ήχοι των καναλιών συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ισχυρά εφέ και υπέροχα μεταβατικά περάσματα, ειδικά στις χαμηλές συχνότητες όπου το μπάσο γίνεται έντονο και απότομο. Η surround αίσθηση του X1700H ξεπερνάει σε επιδόσεις όλους τους AV της κατηγορίας του και λίγο πιο πάνω, ενώ η απόλαυση είναι δεδομένη.

Συνολικά έχουμε τον νέο αρχηγό της αγοράς με καθαρό ήχο σε stereo και surround λειτουργία.

Denon AVR-X1700H
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

EIΔΟΣ: Eνισχυτής ΑV, 7 καναλιών
ΙΣΧΥΣ: 2x120W/6Ω @0,7% THD, 2x80W/8Ω  @0,08% THD
ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΕΙ: Dolby Atmos, Height, DTS:X, DTS Virtual:X
GAMING: 4K/120Hz pass-through, VRR, QFT, ALLM, QMS
ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ: 2xRCA ήχου, 1xRCA για πικάπ MM, 2xCVBS
ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΟΔΟΙ: Ακουστικών 6,35mm, 7 ζεύγη ακροδεκτών ηχείων, 1xCVBS, 2xSubwoofer
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ: 6xHDMI (3 από τις οποίες 8Κ), 2xΟπτικές
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΞΟΔΟΙ: 1xHDMI 8Κ με eARC
ΑΛΛΕΣ: Ethernet, Bluetooth in και out, κεραίας FM/AM, USB, Μικροφώνου
ΠΑΙΖΕΙ: WAV, FLAC, ALAC (24bit/192KHz), 2xDSD (5,6MHz), MP3, WMA, AAC
ΕΞΤΡΑ: HEOS, AirPlay2, Audyssey MultEQ XT
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxYxB): 434x151x339 χλστ. (χωρίς τις κεραίες)
ΒΑΡΟΣ: 8,5 κ.

ΣΧΟΛΙΟ

Αν βαρεθήκατε την ηχομπάρα σας και αναζητάτε άλλου επιπέδου ήχο στο σαλόνι σας τότε ο AVR-X1700H είναι μονόδρομος. Εξαιρετικός για μουσική, για ταινίες και για gaming.

ΥΠΕΡ

  • Εξαιρετικός ως δικάναλος
  • O ενισχυτής των gamer
  • Τεχνολογίες που πριν τις είχαν μόνο μεγάλα μοντέλα
  • Επιδόσεις αποκωδικοποίησης
  • Χωρικός ήχος

ΚΑΤΑ

  • eARC μόνο στην HDMI έξοδο
Καλάθι αγορών
Scroll to Top